Genskab kontakten til dig selv.
TIK (Traume Informeret Kropsterapi) – er en kropsterapiform med fokus på, at skabe et trygt rum via opmærksomhed, tillid og nærvær, for dermed at kunne arbejde med traumer(ne). Det inviterer til muligheden for, at (gen)skabe kontakt til dig selv, ved at arbejde med ressourcer og fleksibilitet i egen krop for at hele. Formålet i TIK er ikke at forløse traumer.
Traume opstår når noget sker for hurtigt, er for meget og for voldsomt. Det udspiller sig som tilstand i nuet og er etableret i fortiden.
Sagt med andre ord er det også en indstilling / aftryk i det autonome nervesystem , der er blevet permanent og dukker op igen og igen, hvilket begrænser din livskvalitet og din hverdag.
Helt forenklet tales der ofte om chocktraume, der ofte behandles med SE terapi (somatic experience). Choktraumer kan komme via ulykker, overgreb, trusler, frihedsberøvelse – situationer, hvor du er truet og ikke kan flygte.
I TIK arbejder jeg med relationelle traumer. Alle mennesker er præget af deres fortid. Det relationelle betyder, at da vi børn, var vi nødt til at være afhængige af vores omsorgspersoner for at kunne overleve.
Som voksne kan vi handle anderledes, men kroppen husker og de indstillinger i vores nervesystemet kan gøre vi reagerer for meget eller slet ikke oplever vi kan handle om oplever os fastlåst.
Mange oplevelser eller cardinal punkter – som eksempelvis skilsmisse, flytning, miste en forælder eller andet meget betydningsfuldt kan på den ene eller anden måde sætte spor i opvæksten og i os som traumer.
Vi har for at overleve, lukket ned, for at beskytte os selv. Det bliver en adaptiv overlevelses strategi. Vores hjernes opgave er, at få os til at overleve.
Relationelle traumer kan omhandle f.eks. skilsmisser, og hvad dertil hører af spændingsfelter for børn, der oplever sig splittet og fordi børn er loyale får det svært relateret til at ville beskytte sine forældre og de dynamikker, der udspiller sig og intet har med barnet at gøre.
Relationelle traumer kan også være mangel på omsorg, behov der ikke er blevet set og hørt, vold af psykisk eller fysisk karakter, mobning, ekskludering fra fællesskaber mm. Helt ned til spørgsmålet om at være blevet mødt eller ej. Oplevelsen af retten til at høre til og være til.
Kropsterapien har meget af sit afsæt fra polyvagalteorien af Stephen Porges og arbejder med tilstandene i kroppen. Den kan hjælpe os med at genskabe kontakten til os selv. Dette kan være via kropsterapi på briksen, via nervesystemet mm.
Det handler om at skabe “møder” i os selv på en langsom måde i trygge rammer. Der kan kroppen med sine ressourcer tilnærme sig de tilstande traumer(ne) har efterladt i vores nervesystem.
Nervesystemet kan kortlægges og vi kan derefter lære de forskellige tilstande som frys, kamp, men også tilstanden af tryghed.
Når vi ved, hvad vores nervesystem gør og forstår, at det netop er reaktioner fra tankemønstre og tankeloops skabt i situationer, hvor der reelt set var trusler og utryghed, men som er ovre nu. Det kan du forstå kognitivt, men ofte har kroppen reaktioner som om faren var lige her og nu.
Når vi via sansning får kontakt til os selv, giver det mulighed for, at holde af- og være med sig selv på en anden måde. At mærke sig selv giver grobund for at mærke andre, og være tydelig i sin grænsesætning og autencitet.
TIK foregår til en begyndelse med en kort samtale og hvis du er tryg i det, arbejder vi på briksen.
Sessionen varer 60 min. og jeg anbefaler et forløb på fem til otte sessioner over halvanden til to måneder.
Jeg kan hjælpe dig, der er stressramt eller har symptomer på stress, oplever kropslig uro, søvnbesvær, manglende kontakt til dig selv eller har følelsen af, ikke at være tilstede i kroppen (på den måde du gerne vil være det).
Har du ADHD, PTSD, angst, depression eller andre diagnoser, kan kropsterapien være en anderledes tilgang og fungerer selvom du får medicin.
Jeg arbejder i psykiatrien i min hverdag og har derved kendskab til medicin, bivirkninger og diagnoser. Alle, der er nysgerrige på kropsterapi er velkommen til at kontakte mig.
